ΔΕ003.19 Planter Box House, Malaysia | by Formzero

Έργο: Planter Box House
Τοποθεσία: Kuala LumpurMalaysia
Αρχιτεκτονικό Γραφείο: Formzero
Υπεύθυνος αρχιτέκτονας: Lee Cherng Yih
Έτος κατασκευής: 2016      
Έτος ολοκλήρωσης: 2017
Τυπολογία / χρήση: μονοκατοικία για μια οικογένεια
Εμβαδόν οικοπέδου: 185m2             
Εμβαδόν κτηρίου: 340m2
Εργολάβος: Jaya Bintang
Φωτογράφος: Ameen Deen 
Βίντεο: LYSStudio 
Κείμενο: Caleb Ong & Lee Cherng Yih
Σχέδια: Ameen Deen
Προϊόντα κατασκευής:  Bubbledeck, πλακάκια - Feruni, βαφή τοίχων - Jotun, φωτισμός  - Wong Lighting, είδη υγιεινής - Johnson Suisse






Το Planter Box House σχεδιασμένο από τους FORMZERO έχει στόχο να προωθήσει και να εντάξει την βιώσιμη ανάπτυξη και την καλλιέργεια της τροφής στην καθημερινή ζωή. Με πολλαπλές παθητικές σχεδιαστικές στρατηγικές για τη δημιουργία μιας χαμηλής σε κατανάλωση κατοικίας, το σπίτι είναι καλυμμένο με πάνω από 40 διαφορετικά είδη βρώσιμων φυτών. Τα φυτά αυτά μεγαλώνουν σε γλάστρες από μπετόν, οι οποίες χρησιμεύουν για τη συγκράτηση των ομβρίων υδάτων και ως δεξαμενή άρδευσης ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στη διαμόρφωση του κτηρίου. 









Σχεδιασμένο για ένα συνταξιοδοτημένο ζευγάρι με πάθος στην καλλιέργεια ειδών διατροφής και φυτών, το Planter Box House δεν διαθέτει προσδιορισμένη ταυτότητα καθώς ταλαντεύεται ανάμεσα σε κήπο, φάρμα και κατοικία, αναμένοντας τον επαναπροσδιορισμό μιας τροπικής κατοικίας.

Το σπίτι με την όψη του καλυμμένη από γλάστρες από μπετόν με πάνω από 40 είδη βρώσιμων φυτών, δημιουργεί μια δυνατή οπτική αντίθεση με τα γύρω κτήρια. Η όψη σε υποχώρηση από το δρόμο προσφέρει επιπλέον κοινόχρηστο χώρο για κοινωνικές επαφές στη γειτονιά. Η πρώτη γλάστρα τοποθετήθηκε γύρω από ένα γιασεμί. Αυτή η γλάστρα λειτουργεί ως αστικό έπιπλο, μια σύνδεση μεταξύ του ζευγαριού και της γειτονιάς. 








Οι εσωτερικοί χώροι εκπέμπουν δυνατή αίσθηση φιλοξενίας και τη νοοτροπία των ιδιοκτητών για την τροπική αειφόρο ανάπτυξη. Μπαίνοντας στο σπίτι, ο επισκέπτης μπορεί να αισθανθεί το φως και τη διαπερατότητα ενώ ακόμα μπορεί να διαβάσει οπτικά όλο τον ισόγειο χώρο, καθώς υπάρχουν μόνο γυάλινοι τοίχοι και παράθυρα.
   
Ξεχωριστά από το καθιστικό, πίσω από την κεντρική σκάλα, στο πίσω μέρος του κτηρίου βρίσκεται μια ανοιχτή κουζίνα και η τραπεζαρία με μια μεγάλη τζαμαρία που «βλέπει» σε έναν πράσινο τοίχο.

Αντλώντας έμπνευση από τροπικά σπίτια, το μπαμπού που παράγεται από τους ιθαγενείς στο Negeri Sembilan και ονομάζεται Temuan χρησιμοποιήθηκε ως σκελετός για τον σχηματισμό των γλαστρών από μπετόν. Αν και η υφή του μπαμπού εκφράζει μια αφηρημένη οργανική μορφή για το σπίτι, είναι επίσης και μια βιώσιμη λύση για συντήρηση χαμηλού κόστους, που δεν επηρεάζεται από τη βροχή και την αστική μόλυνση.









Το Planter Box House είναι μια υλική αναπαράσταση του τρόπου ζωής των ιδιοκτητών. Είναι επίσης και μια πλατφόρμα πειραματισμού για το ζευγάρι, καθώς συνεχώς επινοούν νέους τρόπους άρδευσης και φυτέματος. Όλες οι γλάστρες είναι συνδεδεμένες με ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα άρδευσης και έτσι αποθηκεύουν και ανακυκλώνουν θρεπτικούς πόρους με τη γη, μέσω του νερού της βροχής. Ακόμη, επιτρέπει πλήρη και ακριβή διαχείριση των γλαστρών, από τη σύνθεση του εδάφους μέχρι και την ποσότητα νερού που τροφοδοτεί την κάθε γλάστρα. 













Το project αυτό είναι μια πολύτιμη ευκαιρία και εμπειρία να έρθουν σε επαφή με τη γεωργία, όχι μόνο οι πελάτες αλλά και η κοινότητα της περιοχής. Η ζωή του κτηρίου αναμένεται να βελτιώνεται, να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει οργανικά μαζί με το ζευγάρι που το κατοικεί. 










Description 

Planter Box House designed by FORMZERO is aimed to celebrate sustainable living lifestyle and to grow food for self-sufficiency. With multiple passive design strategies to create a low energy house, the house is covered by more than 40 types of edible plants. These plants are grown in concrete planter boxes which serve as both stormwater retention and irrigation reservoir, are also seen as an urban landscape.

  Designed as a house for a retired couple who are passionate in growing foods, the plants filled Planter Box House appears less defined, as its appearance oscillates between garden, farm and house, anticipating for a redefinition of contemporary tropical house.
  The house with its cascading concrete planter boxes occupied with more than 40 types of edible plants on every floor, creates a strong visual contrast with the surrounding buildings. Its recessed frontage provides additional public spaces for inter-neighborhood interaction. Beyond the boundary, the first planter box is built around an existing jasmine tree. This planter serves an urban furniture, a connection between the couple and their neighbour.  
  The internal spaces are imbued with a strong sense of hospitality and the owner’s attitude towards tropical sustainable urban community living and farming. Upon opening the gate, one could experience the light and cross ventilation while also able to read the whole ground floor visually as there are only glass walls and window in between the front and the back. Separated by the living room and the central staircase of the house, the back of the building is celebrated with a double volume kitchen and dining area with full height glass window that could open outwards towards a green wall at the back. 
  Taking inspiration from the vernacular tropical house, split bamboo produced by the indigenous people called Temuan from Negeri Sembilan is used as formwork for the concrete work of the planter boxes. While this bamboo texture signifies an abstract organic form of the house, it is also a sustainable solution to low maintenance finish that could age well with the rain and urban pollution.

  The Planter Box House is a physical representation of the owner’s lifestyle. It is also a knowledge platform in which the married couple constantly improvises the irrigation and planting system. Such custom made irrigation system is interconnected between the planter boxes that stores and recycles nutritious resources and rainwater within the land. It also allows full and precise manipulation of the planter box from the soil composition to the level of water being supplied to each individual planter box.
(cont.)
This project serves as a valuable opportunity and experience not only for the client to learn about farming in tropical setting, but also for the surrounding community. The life of the building is expected to be continually improved, developed and grows organically along with the married couple.