BK001.20 Π.Α. Σακελλάριος, Αρχιτέκτων



Ελισάβετ Σακελλαρίου-Herzog & Ελένη Φεσσά-Εµµανουήλ,  
Π.Α. Σακελλάριος, Αρχιτέκτων – An architect’s vision, P.A. Sakellarios,  
δίγλωσση έκδοση (στα ελληνικά και αγγλικά), Εκδόσεις Ποταµός, Αθήνα, 2006




Στο βιβλίο αυτό σκιαγραφείται η διαδροµή του Κερκυραίου αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλάριου, ενός από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αρχιτεκτονικής των ετών 1936-1962.  Παράλληλα, τεκµηριώνεται η αξία των έργων του –κυρίως των κατοικιών και µικρών τουριστικών µονάδων– που κέρδισαν τη διεθνή αναγνώριση και άντεξαν τη δοκιµασία του χρόνου, επειδή εναρµόνισαν   το πνεύµα της εποχής τους µε το πνεύµα του τόπου.   

Το βιβλίο απαρτίζεται από τρία µέρη. Το πρώτο περιλαµβάνει  τον πρόλογο της Ελισάβετ Σακελλαρίου- Herzog «Μια ζωή αφιερωµένη στην αρχιτεκτονική», την  ιστορική προσέγγιση της γράφουσας µε τίτλο «Περικλής Σακελλάριος. Η ζωή και το έργο του», το κείµενο του αρχιτέκτονα και οµ. Καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα «Περικλής Σακελλάριος, Αρχιτέκτων», µία γραπτή συνέντευξη του ίδιου του αρχιτέκτονα, προσωπικές µαρτυρίες  και χρονολόγιο.   

Στο δεύτερο και κύριο µέρος του βιβλίου παρουσιάζεται το έργο του αρχιτέκτονα  κατά περιόδους µε  φωτογραφίες, σχέδια και σύντοµες περιγραφές κτηρίων  που δίνουν µια σαφή εικόνα της εξελικτικής του πορείας. Μολονότι το έργο του καλύπτει ένα ευρύτατο φάσµα αρχιτεκτονικών θεµάτων από πολυκατοικίες και δηµόσια κτήρια µέχρι κτήρια γραφείων, τουριστικές µονάδες, εγκαταστάσεις υγείας και πρόνοιας και εργοστάσια, ο Περικλής Σακελλάριος είχε ιδιαίτερη αδυναµία στη µονοκατοικία λόγω της ανθρώπινης κλίµακάς της. Πολλοί λίγοι σύγχρονοι αρχιτέκτονες στην Ελλάδα ασχολήθηκαν τόσο συστηµατικά µε το πρόβληµα της κατοικίας και του τρόπου ζωής των ενοίκων της όσο ο Σακελλάριος. Ακόµη λιγότεροι ήσαν εκείνοι που το έκαµαν µε πνεύµα τόσο φιλικό προς τον άνθρωπο και τη φύση. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι δηµιούργησε νέους τύπους σπιτιών µόνιµης και εποχικής διαµονής, Η σύνθεση νεωτερικότητας και παράδοσης και η εναρµόνιση του κτίσµατος µε το τοπίο, αποτελούν σταθερά γνωρίσµατα αυτών των σπιτιών . Είναι όλα τους καρποί µοντέρνου, ολικού  σχεδιασµού, αφού ο απέριττος διάκοσµος και αρκετά έπιπλά τους σχεδιάζονται από τον αρχιτέκτονα.   

Το τρίτο µέρος περιλαµβάνει την πλήρη εργογραφία του Σακελλάριου, ευρετήριο κτηρίων, βιβλιογραφία και βιογραφικά σηµειώµατα των συγγραφέων.