Δ062.20 | BUZZ: Σχεδιασμός μετατροπής οχήματος σε αυτοκινούμενη μονάδα κατοίκησης, συν-δημιουργίας και εκδηλώσεων


Διπλωματική εργασία: BUZZ: Σχεδιασμός μετατροπής οχήματος σε αυτοκινούμενη μονάδα κατοίκησης, συν-δημιουργίας και εκδηλώσεων
Φοιτητές: Αυλωνίτης Αλέξιος, Γιαννακάκης Πλάτων
Επιβλέπων: Κων/νος Αλκέτας Ουγκρίνης
Σχολή: Πολυτεχνείο Κρήτης, 2020

Intro

Η επιθυμία εξερεύνησης νέων τόπων, έκθεσης σε καινούργια ερεθίσματα, γνωριμίας με νέες κουλτούρες και διαφορετικούς ανθρώπους, η διαρκής ανάγκη δημιουργίας, συνδημιουργίας και αλληλεπίδρασης με νέο κόσμο, καθώς και η πεποίθηση πως η δημιουργική διαδικασία δεν διαθέτει και δεν προϋποθέτει συγκεκριμένο τόπο, χώρο και χρόνο αλλά μπορεί να συμβαίνει πάντα και παντού μας ώθησαν στην αναζήτηση μιας ιδέας που θα μπορούσε να συγκεράσει / συνδυάσει όλα τα παραπάνω. Ενός μέσου δηλαδή που μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα κατοίκησης- μετακίνησης- αλληλεπίδρασης και επί τόπου και δίχως τόπου συνδημιουργίας.

Ως μέσο επιλέξαμε ένα φορτηγό με κόφα (κέλυφος) καθώς προσφέρει την δυνατότητα μετακίνησης, χώρου στέγασης αλλά και τη δυνατότητα ανασχεδιασμού και επεξεργασίας του κελύφους αυτού.

Η παρούσα διπλωματική εργασία επομένως, επιχειρεί τον σχεδιασμό μετατροπής ενός τετράτροχου οχήματος (ημιφορτηγού) σε μια υβριδική μονάδα: α. Κατοίκησης (2 ατόμων), β. συνδημιουργίας και διοργάνωσης καλλιτεχνικών δρώμενων (εκδηλώσεων).

Η πρόταση αυτή επιχειρεί να εξερευνήσει έναν εναλλακτικό τρόπο νομαδικής κατοίκησης και συν-δημιουργίας και μελετά τη δυνατότητα μεταβολής και αναπροσαρμογής τη μονάδας σύμφωνα με τον εκάστοτε περιβάλλοντα χώρο, τις ανάγκες και τις λειτουργικές απαιτήσεις.

Βασικά χαρακτηριστικά της παρούσας συνθήκης αποτελούν η διαρκή μεταβολή του περιβάλλοντος χώρου και εναλλαγή των ατόμων αλληλεπίδρασης, γεγονός που μας ώθησε στην επιλογή της μεταβλητότητας ως κύρια  σχεδιαστική παράμετρος. 

Modular

Λόγω των παραπάνω και σε συνδυασμό με την ανάγκη ενσωμάτωσης των λειτουργικών απαιτήσεων και αναγκών σε έναν μικρής κλίμακας χώρο επιλέγουμε να τον διαιρέσουμε  σε μονάδες πάνω στην ανθρώπινη κλίμακα δημιουργώντας modular τα οποία θα περιλαμβάνουν  τα απαραίτητα μέσα και τις λειτουργίες.

Τα επιμέρους module είναι κύβοι διαστάσεων 65 εκατοστών και χωρίζονται σε 4 κατηγορίες.

Της εργασίας, του WC της κουζίνας και των εκδηλώσεων.

Envelope

Το κέλυφος αποτελεί μια ανοιχτή κάτοψη - ένα λευκό καμβά αναδιάρθρωσης του modular. Διαστάσεων 2Χ2Χ4 μέτρα.

Στην παρούσα διαφάνεια βλέπουμε πιθανά σενάρια τοποθέτησης των module, ενώ παράλληλα μεταβάλετε και το ίδιο για την δημιουργία νέων χωρικών καταστάσεων. Διαγραμματικά βλέπουμε τις δυνατότητες επέκτασης του κελύφους.

Module work

Τα module χωρίζονται σε 4 βασικές λειτουργίες, οι οποίες προσδιορίζουν σε ένα βαθμό τη μορφή - δομή του καθενός, αλλά παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με άλλους τρόπους είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά όπως θα δούμε παρακάτω.

Χάριν διευκόλυνσης έχουμε ονοματίσει τα module αναφορικά με τη λειτουργία τους χωρίς αυτή να είναι αποκλειστική.

Όλα τα module έχουν ως αναφορά τον κύβο που βλέπουμε, ο οποίος περιγράφεται ανά περίπτωση από έναν μεταλλικό σκελετό διαστάσεων 65χ65χ65.

Module work ΣΧΕΔΙΑ

Το πρώτο module είναι το module της εργασίας και το συναντάμε 4 φορές αποτελείται από 3 επιμέρους κομμάτια.

Το βασικό κορμό που είναι μία καρέκλα και 2 αποσπώμενους αποθηκευτικούς χώρους.

Το πρώτο κομμάτι είναι σχεδιασμένο για να αποθηκεύει εξοπλισμό εργασίας ( π.χ. η/υπολογιστή, ή τον εξοπλισμό της εκάστοτε εργασίας). Το χαρακτηριστικό τού είναι πως ανοίγει και από τις 2 πλευρές, είναι εξοπλισμένο με pegboard στο εσωτερικό του, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης των αντικειμένων βάση των διαστάσεων τους και  σε συνδυασμό με τη χρήση ιμάντων και λάστιχων μπορούν να συγκρατούνται σε μια σταθερή θέση πάνω στη περιστρεφόμενη επιφάνεια.

Το pegboard είναι ένας διάτρητος πίνακας με ομοιόμορφες οπές οι οποίες λειτουργούν ως υποδοχές για γάντζους ή σφήνες για την υποστήριξη διαφόρων αντικειμένων (συνήθως το συναντάμε στις εργαλειοθήκες των εργαστηρίων).

Το δεύτερο κομμάτι είναι η καρέκλα που περιλαμβάνει τον μεταλλικό σκελετό και το κάθισμα από κόντρα πλακέ και μια επιφάνεια στο κάτω μέρος της η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους.

Το τρίτο κομμάτι είναι ο αποθηκευτικός χώρος των ρούχων και έχει υπολογιστεί να χωράει  τα απαραίτητα ρούχα ενός ατόμου για μία βδομάδα και οι δύο αποθηκευτικοί χώροι είναι κατασκευασμένοι από λουστραρισμένο λευκό κόντρα πλακέ.

Module Kitchen

Το δεύτερο είναι το modular της κουζίνας το οποίο αποτελείται 2 επιμέρους module που αλληλοσυμπληρώνονται για την κάλυψη των αναγκών της κουζίνας.

Το πρώτο module περιλαμβάνει τον νεροχύτη, δυο χώρους απορριμμάτων, κανονικός και ανακύκλωσης, μια δεξαμενή νερού, και τον χώρο τοποθέτησης του ψυγείου (chest style μπαουλωτό).

Το δεύτερο module περιλαμβάνει τις εστίες της κουζίνας, αποθηκευτικό χώρο ξηράς τροφής, και αποθηκευτικό χώρο μαγειρικών σκευών ( ο οποίος είναι επίσης εξοπλισμένος με pegboard για την κατακόρυφη τοποθέτησης τους).

Ο νεροχύτης και οι εστίες αντίστοιχα βρίσκονται αποθηκευμένες στο εσωτερικό του κύβου και μπορούν να αποσπαστούν και να επανατοποθετηθούν προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό ύψος κουζίνας.

Ανάμεσα στα 2 module μπορούν να τοποθετηθούν 2 ξύλινες επιφάνειες δημιουργώντας μια επιφάνεια κοπής και μαγειρέματος.

Και τα 2 module είναι κατασκευασμένα με τον αλουμινένιο σκελετό που προαναφέραμε και οι επιφάνειές τους είναι λουστραρισμένο λευκό κόντρα πλακέ , πλην της επιφάνειας κοπής.

WC

To 3ο module είναι το WC

Αποτελείται από έναν χώρο υποδοχής της χημικής τουαλέτας, χώρων αποθήκευσης του εξοπλισμού υγιεινής και ντους και 2 παπουτσοθήκες.

Event

Το 4ο module είναι το module των event το οποίο έχει ενσωματωμένο ένα ηχείο και πλευρικώς pegboard για την προσωρινή αποθήκευση εξοπλισμού των event.

Combinations

Στις επόμενες διαφάνειες βλέπουμε κάποια σενάρια συνδυασμών των module που δε περιορίζονται μόνο στις παρούσες απεικονίσεις, αλλά μπορούν να συνδυαστούν κατά βούληση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους που πιθανώς δεν έχουμε προβλέψει.

1. module εργασίας - καρέκλα γραφείο

2. το ίδιο module – σκάλα

3. συνδυασμός module κουζίνας και καθίσματα εργασίας  -  γραφείου 2 ατόμων και πάνω

4. 2 καθίσματα module εργασίας – σε καρέκλα αράγματος

5. module εστίας και 2 αποθηκευτικοί εργασίας – σε κουζίνα με επιφάνεια κοπής

6. 3 καθίσματα εργασίας – σε κρεβάτι

Combinations

1.      χρήση όλων των module ως καθίσματα για event ( π.χ. Προβολή )

2.      συνδυαστική χρήση module για μουσικό event

Concept

Το κέλυφος όπως έχουμε προαναφέρει αποτελεί μία ανοιχτή κάτοψη πάνω στην οποία μπορούν να αναδιαρθρωθούν κατ' επιλογή τα module και  έχει σχεδιαστεί ως χώρος διαμονής 2 ατόμων επειδή όμως θέλαμε τη δυνατότητα σχετικής απομόνωσης των ατόμων, δημιουργήσαμε μια ζώνη που μπορεί να χωρίσει το χώρο έως και σε 3 διακριτές ζώνες.

Στη συνέχεια ερευνήσαμε την τοποθέτηση των ανοιγμάτων και δημιουργήσαμε μια ζώνη με βάση το οπτικό πεδίο των ανθρώπων πάνω στην οποία διαρθρώθηκαν.

Η επιλογή των ανοιγμάτων μας έγινε με βάση τη διάσταση του module και 2 υποδιαιρέσεις του ( το μισό και ένα ενδιάμεσο μέγεθος).

Δημιουργήσαμε ένα τυχαίο pattern το οποίο θέλαμε να παραπέμπει στις τυχαίες και πολλαπλές αναδιαρθρώσεις των modules, ενώ παράλληλα προσφέρει πολλαπλές οπτικές και καδραρίσματα του εξωτερικού, και εσωτερικά (λόγω των μεγεθών τους και του ύψους τοποθέτησης) προσφέρεται μια σχετική ιδιωτικότητα.

Water system

Στη διαφάνεια αυτή φαίνεται το σύστημα του νερού το οποίο αποτελείται από 3 δεξαμενές οι οποίες είναι τοποθετημένες στο κέλυφος και μια δεξαμενή που βρίσκεται στο module της κουζίνας-νεροχύτη.

Στο κάτω μέρος του κελύφους, πάνω στο σασί έχουν τοποθετηθεί 2 δεξαμενές μια καθαρού και μία βρώμικου νερού. 'Όσο το όχημα είναι εν κινήσει το νερό βρίσκεται σε αυτές τις δεξαμενές. Όταν βρεθεί σε στάση μεταφέρεται μέσω αντλίας στην τρίτη δεξαμενή που βρίσκεται στην οροφή του, ούτως ώστε το νερό πλέον να αντλίεται μέσω βαρύτητας.

Energy

Η τροφοδοσία ρεύματος του οχήματος προέρχεται από ηλιακή και μηχανική ενέργεια.

Στην οροφή υπάρχουν τοποθετημένα 2 ηλιακά πάνελ τα οποία βρίσκονται σε κλίση όταν η οροφή του κελύφους είναι ανοιχτή. Από εκεί η ενέργεια συλλέγεται και μεταφέρεται στη μπαταρία,  ενώ  κατά τη διάρκεια της κίνησης του οχήματος η ενέργεια της μηχανής (δυναμό) τροφοδοτεί επίσης την μπαταρία.

Στο δάπεδο του οχήματος βρίσκονται 3 απολήξεις τροφοδοσίας (πρίζες) για τις ηλεκτρικές συσκευές ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλη την επιφάνεια του κελύφους.

Mechanism

Το κέλυφός μας όμως θέλαμε να έχει τη δυνατότητα να ανοίγει και να “επικοινωνεί” με το εξωτερικό περιβάλλον. Για το λόγω αυτό διαιρέσαμε το κέλυφος στις προαναφερθείσες ζώνες και με τη τοποθέτηση διάφορων μηχανισμών δώσαμε την επιλογή να ανοίγει πλήρως από τις 3 πλευρές του.

Στην πίσω πλευρά η επιφάνεια ανοίγει ενιαία.

Η οροφή αποτελείται από 2 επικαλυπτόμενες επιφάνειες εκ των οποίων η μια έχει τη δυνατότητα ανύψωσης και περιλαμβάνει ενσωματωμένο πλευρικό σκίαστρο.

Στις 2 πλευρικές όψεις το κέλυφος διαιρείται σε 3 ζώνες οριζόντια, και 2 ζώνες κατακόρυφα δημιουργώντας έτσι 12 τμήματα τα οποία μπορούν να ανοίξουν αυτόνομα.

Το κάθε κατακόρυφο ζεύγος περιλαμβάνει έναν ενσωματωμένο μηχανισμό σκιάστρων.

Οι μηχανισμοί που επιλέξαμε είναι

1. Ένα υδραυλικό σύστημα (tail lift) για την περιστροφή της πίσω επιφάνειας

2. συρόμενες σχάρες υποστήριξης των κομματιών της κάτω ζώνης

3. υδραυλικό σύστημα ανύψωσης των κομματιών της άνω ζώνης

4. ρολά σκίαστρα

5. υδραυλικό σύστημα περιστροφής της οροφής

6. υδραυλικό πέδιλο υποστήριξης

Σκελετός Έκρηξη

Στη παρακάτω διαφάνεια βλέπουμε τον φέροντα οργανισμό τοποθετημένο πάνω στο σασί του οχήματος. Πάνω σκελετό του οχήματος έχουμε τοποθετήσει και μια μεταλλική σχάρα στην οροφή η οποία πέραν του στατικού προσφέρει και λειτουργική υποστήριξη (φώτα, κρέμασμα αντικειμένων κλπ.).

Σχέδια




Η πρώτη παρατήρηση είναι πως όλοι οι μηχανισμοί έχουν τοποθετηθεί είτε πάνω στις επιφάνειες του κελύφους είτε εξωτερικά αυτού προκειμένου η τομή και η κάτοψη να είναι καθαρές.

Πάνω αριστερά βλέπουμε την τομή. Στην αριστερή πλευρά στο υπερυψωμένο τμήμα βρίσκεται η ζώνη ύπνου. Όταν το όχημα βρίσκεται σε κίνηση η ζώνη αυτή λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για 3 modules και ο χώρος κάτω από τη ζώνη ύπνου λειτουργεί ως αποθηκευτικός για τα υπόλοιπα 6.

Στο σχέδια διαγράφονται οι 3 κατακόρυφες ζώνες που έχουμε προαναφέρει η μεσαία ζώνη αποτελεί τον “υγρό χώρο” της κατοικίας καθώς διαθέτει μια σχάρα απορρόφησης του νερού και είναι σε άμεση επαφή με τη δεξαμενή  που βρίσκεται από κάτω της.

Η μεσαία ζώνη διαθέτει εκατέρωθεν έναν μηχανισμό αδιάβροχων πανιών  που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του ντους ή για τη σχετική απομόνωση των κατοίκων.

Στην οριζόντια ζώνη βλέπουμε επίσης τις σχισμές μέσα στις οποίες τοποθετούνται τα σύστημα σκιάστρων, τα οποία πέραν της χρήσης τους στο σενάρια του “ανοιχτού κελύφους” μπορούν να αξιοποιηθούν και ως εσωτερικά φίλτρα-σκίαστρα των ανοιγμάτων.








Εδώ βλέπουμε τον χώρο που δημιουργείται στην περίπτωση του ανοιχτού κελύφους το οποίο δίνει την δυνατότητα επέκτασης  σε πλάτος κατά  1΄40 μέτρα (δηλαδή συνολικό πλάτος 3¨60) και κατά μήκος 2’11 (δηλαδή συνολικά 4’40 ( χωρίς την ζώνη ύπνου).

Στην συνθήκη αυτή αναγνωρίζουμε την δυνατότητα πλήρους διαμπερότητας του κελύφους , συνεπώς την απόλυτη οπτική επαφή εσωτερικού - εξωτερικού,  και την  δημιουργία μιας πλατφόρμας που μπορεί να φιλοξενήσει πολλαπλές λειτουργίες.




Στην παρούσα τομή βλέπουμε την δυνατότητα επέκτασης της οροφής του κελύφους και τον χώρο που δημιουργείται στην ζώνη ύπνου, που πλέον μπορεί να φιλοξενήσει και άλλες λειτουργία ( πχ. Χώρος γραφείου )

Επίσης βλέπουμε τον χώρο μπαλκονιού που δημιουργείται στην οροφή, στον οποίο υπάρχει πρόσβαση μέσω μιας σταθερής μεταλλικής σκάλας.

Δεξιά φαίνεται η λεπτομέρεια του πίσω τμήματος.

Βασικός φέρον οργανισμός  είναι ένας μεταλλικός σκελετός διατομής L πάνω στον οποίο στηρίζεται το κύριο υλικό του κελύφους.

Το κύριο υλικό πλήρωσης που επιλέξαμε για το κέλυφος είναι το ξυλλόμαλο καθώς εντάσσεται στη κατηγορία της ξηράς δόμησης συνεργάζεται καλύτερα με το μεταλλικό σκελετό, μπορεί να λειτουργήσει ως δομικό στοιχείο, έχει ηχοαποροφητικές και θερμομονωτικές ιδιότητες , σχετικά μικρό βάρος και υπάρχει στο εμπόριο σε κομμάτια με ενσωματωμένη μόνωση.

Η εσωτερική επένδυση γίνεται με φύλλα λευκής μελαμίνης.












Τέλος στα collage απεικονίζεται μία ημέρα, ένα 24ωρο πιθανών δράσεων και λειτουργιών που μπορούν να επιτελεστούν εντός και/ή εκτός της μονάδας.

link video διπλωματικής: