Δ012.23 | Προσαρμοστική Ανθεκτικότητα: Πλωτές κατοικίες για την κοινότητα της Αϊτής στο Μαϊάμι

Διπλωματική εργασία: Προσαρμοστική Ανθεκτικότητα: Πλωτές κατοικίες για την κοινότητα της Αϊτής στο Μαϊάμι
Φοιτήτρια: Μπουτσιούκη Χριστίνα
Επιβλέπων: Τσακαλίδου Βενετία
Σχολή: ΑΠΘ, 2023




Η διπλωματική εργασία αποτελεί ένα σχέδιο μιας πλωτής γειτονιάς για την κοινότητα της Μικρής Αϊτής του Μαϊάμι, που δημιουργήθηκε ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή και τον εκτοπισμό της κοινότητας λόγω του εξευγενισμού του κλίματος. Η γειτονιά διαθέτει έναν πλωτό χώρο περιπάτου που χρησιμεύει ως κεντρικός κόμβος για κοινοτικές δραστηριότητες. Ο πλωτός δρόμος προωθεί την κοινωνική αλληλεπίδραση, ενισχύοντας την αίσθηση της κοινότητας μεταξύ των κατοίκων.




Η γειτονιά ενσωματώνει τέσσερις τύπους κατοικιών, δύο με δεύτερο όροφο και δύο με έναν όροφο, εμπνευσμένες από το παραδοσιακό στυλ στην Αϊτή το «shotgunhouse». Αυτές οι μονάδες δίνουν προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα, με μικρότερα παράθυρα που εμποδίζουν την θέα σε γειτονικά σπίτια. Αυτοί οι τέσσερις τύποι πλωτών σπιτιών παρέχουν μια σειρά επιλογών για να καλύψουν διαφορετικά μεγέθη νοικοκυριών και τρόπους ζωής στην κοινότητα. Ο σχεδιασμός προάγει την ένταξη, διασφαλίζοντας ότι οι κάτοικοι μπορούν να βρουν ένα σπίτι που ταιριάζει στις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Αυτή η ποικιλία καλλιεργεί μια ζωντανή και ποικιλόμορφη κοινότητα, εμπλουτίζοντας τον κοινωνικό ιστό της γειτονιάς.




Ο σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη την πολιτιστική κληρονομιά της κοινότητας της Αϊτής, ενσωματώνοντας ζωηρά χρώματα και υλικά εμπνευσμένα από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Αϊτής. 




Ο σχεδιασμός δίνει επίσης προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, με χαρακτηριστικά όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ηλιακά πάνελ, ανακυκλώσιμα και βιώσιμα υλικά, που συμβάλλουν για την μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα και προωθούν την κυκλική οικονομία. 




Το καινοτόμο πλωτό σύστημα, εμπνευσμένο από το στούντιο MAST, παρέχει ένα αρθρωτό και προσαρμόσιμο θεμέλιο για τη γειτονιά. Φιλοξενεί διαφορετικές στάθμες νερού, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και ανθεκτικότητα έναντι των μεταβαλλόμενων επιπέδων της θάλασσας. Συνολικά, αυτός ο σχεδιασμός προσφέρει μια βιώσιμη, πολιτιστικά πλούσια και ανθεκτική λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινότητα της Αϊτής στο πλαίσιο του εξευγενισμού του κλίματος. Γιορτάζει την κληρονομιά τους, καλλιεργεί μια ισχυρή αίσθηση κοινότητας και παρέχει ένα ασφαλές και ζωντανό περιβάλλον διαβίωσης.