Δ017.20 | Πρώην εγκαταστάσεις λαχαναγοράς στην Νεάπολη Βόλου: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΒΟΛΟΥ


Τίτλος: Πρώην εγκαταστάσεις λαχαναγοράς στην Νεάπολη Βόλου: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΒΟΛΟΥ
Φοιτήτρια: Γεωργία Ντούτση
Επιβλέποντες: Καναρέλης Θεοκλής, Παπανάτσιου Κατερίνα, Χαντζηνικολάου Νίκος
Σχολή: Πανεπιστήμιο: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΠΜΣ Επαναχρήσεις Κτιρίων και Συνόλων, 2020




Η παρούσα διπλωματική έχει σκοπό να εμπλουτίσει τις αθλητικές δραστηριότητες εντός της πόλης του Βόλου με την πρόταση ενός αθλητικού κέντρου στην περιοχή της Νεάπολης και συγκεκριμένα με την επανάχρηση της -επί σειρά ετών εγκαταλελειμμένη- παλιάς λαχαναγοράς. Επίκεντρο της μελέτης αποτελεί η προσβασιμότητα από αμεα, με πολλές από τις χειρονομίες σχεδιασμού να αφορούν την ειδική διαχείριση των χώρων των ατόμων αυτών εφόσον δεν υπάρχουν κέντρα άθλησης αυτών με ειδικές προδιαγραφές στην πόλη. Επιπρόσθετο κέντρο βάρους αφορά και η έλλειψη αυτόνομων εγκαταστάσεων άθλησης και δραστηριότητας για τους φοιτητές της πόλης, εντάσσοντας στον σχεδιασμό και αυτήν την ομάδα. Τέλος, η ακριτική θέση του οικοπέδου το καθιστά σημαντικό στην σχέση που οφείλει να διαχειριστεί μεταξύ αστικού ιστού και προαστίου. Η φύση και η κατασκευή, με γνώμονα το κοντινό περιβάλλον του οικοπέδου, εντάσσονται δημιουργώντας πολυχρηστικούς χώρους και διαφορετικές εντάσεις στο κτιριακό σύνολο. Άθληση και ψυχαγωγία συνυπάρχουν διατηρώντας τα όρια της ελευθερίας και του αλληλοσεβασμού των διαφορετικών δραστηριοτήτων των χρηστών.

Που
Η θέση της μελέτης δίνει την δυνατότητα πραγμάτωσης τριών βασικών ζητουμένων των αθλητικών χώρων: να βρίσκονται μακριά από την ρύπανση (δεν υπάρχουν αυτοκινητόδρομοι υψηλής κυκλοφορίας κοντά και βρίσκεται σε απόσταση από το κέντρο), να μην υπάρχει φόβος για ηχορύπανση λόγω της φύσης των σπορ (στην περιοχή υπάρχουν κυρίως επαγγελματικοί χώροι) και να τοποθετούνται κοντά σε κάποιον πληθυσμιακό πυρήνα-στόχο (βρίσκεται κοντά στις Πολυτεχνικές σχολές).




Η παλιά λαχαναγορά του Βόλου αποτελεί ένα από τα πλέον εγκαταλειμμένα κτίρια της πόλης. Βρίσκεται στην Νεάπολη Βόλου και συνορεύει με το Δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου Νεάπολης, χωράφια, ένα χείμαρρο, συνεργεία, λοιπές επαγγελματικές εγκαταστάσεις και ένα καταυλισμό ρομά ο οποίος έχει επεκταθεί και στο εσωτερικό του οικοπέδου.




Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων, τα κτίρια έχουν αλλάξει αρκετές χρήσεις με το πέρασμα των ετών. Κάποιες από αυτές αποτελούν η λαχαναγορά, η αποθήκη των αποκριάτικων αμαξών, εσωτερικά γήπεδα μπάσκετ, ενώ εδώ και πάνω από μια δεκαετία δεν φιλοξενεί καμία δραστηριότητα.




Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, ειδικά από τους εργαζόμενους της περιοχής διότι λόγω της εγκατάλειψης έχει αποτελέσει πολλάκις εστία πυρκαγιών και λόγω των σιδερένιων κατασκευών αιτία συνάθροισης συμμοριών για την κλοπή και εμπορευματοποίησή τους. Το γνωστότερο περιστατικό κλοπής μεταλλικών στοιχείων του οικοπέδου οδήγησε στην μεταφορά μεγάλης μεταλλικής κατασκευής από την περιοχή για την διάσωσή της από τους ληστές.




Λόγω της μορφής και της θέσης, το οικόπεδο είναι ιδανικό για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, τη δημιουργία ενός ευχάριστου χώρου ολιγόωρης διαμονής και συνεπώς και την αναβάθμιση της περιοχής.






Πώς
Για την επίτευξη των παραπάνω γίνεται διαλογή και επεξεργασία των υπαρχόντων κτιρίων του οικοπέδου. Κάποια από τα κτίρια καθαιρούνται εξ ολοκλήρου, λόγω της εκτεταμένης φθοράς τους, ενώ τα δύο κύρια κτίρια διατηρούνται με κάποιες αλλαγές οι οποίες αφορούν κυρίως το εσωτερικό τους, και δίνεται μέγιστη έμφαση στον τρόπο ενίσχυσης των διατηρούμενων κτιρίων. Στη συνέχεια προστίθενται όσες κατασκευές είναι αναγκαίες για την κάλυψη των λειτουργιών του συγκροτήματος, είτε είναι κλειστού τύπου (κτίρια) είτε ανοικτού (υπαίθριες κατασκευές, γήπεδα κτλ). Παράγοντα προβληματισμού αποτελεί η επιλογή των κατάλληλων υλικών τα οποία έχουν άμεση σχέση με τον βιομηχανικό τύπο των κτιρίων αλλά και με τις κατασκευές που καθαιρέθηκαν. Για την ενεργειακή του αναβάθμιση και αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας επιλέγεται η δημιουργία ενός  μικρού φωτοβολταϊκού δάσους.




Γιατί
Η πόλη αποτελεί πυρήνα δραστηριοτήτων πρωτίστως για την κάλυψη βασικών αναγκών και έπειτα για την πνευματική και σωματική πραγμάτωση του ατόμου. Συνήθως δομείται με ένα πυκνοκατοικημένο κέντρο γεμάτο ένταση και περιορισμούς (ως προς τον ήχο, τον χώρο, την κίνηση) και περιμετρικούς δακτυλίους όπου με της απομάκρυνση από το κέντρο καταδυναστεύεται η ένταση και αραιώνουν οι δραστηριότητες του ανθρώπου (κίνηση, κτίρια, υπηρεσίες κτλ). Όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιος στο κέντρο της τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να ξεφύγει από αυτό και να βρεθεί σε ένα τόπο εκτόνωσης πνευματικής και σωματικής. Στον συγκεκριμένο τόπο δίνεται η δυνατότητα αυτής της εκτόνωσης λόγω της κομβικής του χωροθέτησης στην πόλη. Τα δύο κύρια κτίσματα προσφέρονται για την στέγαση πολλών δραστηριοτήτων με τη διαδικασία της ανακύκλωσης τους, η οποία συμβάλλει και οικολογικά και οικονομικά. Πρόθεση της εργασίας αποτελεί η συνύπαρξη του παλιού με το νέο, των ατόμων διαφόρων ηλικιών και καταστάσεων όπως επίσης και η αλληλεπίδραση αυτών μεταξύ τους.