ΔΕ010.19 The Tide | Diller Scofidio + Renfro σε συνεργασία με Neiheiser Argyros

Έργο: The Tide  
Αρχιτέκτονες: Diller Scofidio+Renfro (Lead), σε συνεργασία με Neiheiser Argyros



Περιγραφή 

Το Tide θα αποτελέσει ένα δίκτυο 5χλμ., που θα φιλοξενεί δημόσιους χώρους και κήπους ενσωματωμένους στους ρυθμούς της καθημερινότητας του Greenwich Peninsula. Πρόκειται για εναέριο, αλλά και ισόγειο αστικό πάρκο, που με το διαχωρισμό των λειτουργιών σε δύο επίπεδα ενεργοποιεί τους χώρους πάνω και κάτω, παρέχοντας ένα πολυεπίπεδο δίκτυο αναψυχής, πολιτισμού και ευεξίας.






Το Tide θα συνδυάσει ποικιλόμορφα οικοσυστήματα, νεοσύστατες γειτονιές και διακριτούς θεσμούς πολιτισμού, συνδέοντας το Βορρά με το Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, το κέντρο με την περιφέρεια και την πόλη με το ποτάμι. Το Tide είναι γρήγορο, αλλά και αργό. Είναι ταυτόχρονα πεδίο για τρέξιμο και άθληση, αλλά και χώρος περιπάτου, μια σειρά από ήσυχους κήπους και ένα δίκτυο κοινωνικών και πολιτιστικών κόμβων.

Κυρίαρχο συνθετικό στοιχείο του θεωρείται ένα σύνολο από ανυψωμένα, διαμορφωμένα Islands (Νησιά), στα οποία το κοινό καλείται να επιβραδύνει, να παραμείνει και να ατενίσει τη ζωή και τα δρώμενα της περιοχής. Κάθε Island είναι ξεχωριστό, ορίζεται από μοναδικά δέντρα και βλάστηση και χαρακτηρίζεται από διαφορετικές θέες και ήχους. Αυτοί οι εναέριοι κήποι σχεδιάζονται με τρόπο που να λειτουργούν σαν φέροντα στοιχεία, δημιουργώντας υπερυψωμένα παρτέρια γεμισμένα με χώμα, τα οποία και διοχετεύουν τόσο τα φορτία, όσο και το νερό στο έδαφος. Η γλυπτική δομή που υποστηρίζει τους υπερυψωμένους κήπους, επίσης πλαισιώνει, αλλά και προστατεύει το πεζόδρομο απο κάτω, δημιουργώντας τοξωτούς στεγασμένους χώρους που σηματοδοτούν κατώφλια και περάσματα στο δημόσιο χώρο του εδάφους.






Η πρώτη φάση του έργου, που ολοκληρώθηκε και άνοιξε για το κοινό την 5η Ιουλίου 2019, έχει μήκος 1 χιλιόμετρο και περιλαμβάνει ένα δημόσιο, γραμμικό πεζόδρομο, υπερυψωμένους κήπους, καφέ και ένα υπερυψωμένο καθιστικό με θέα στον ποταμό Τάμεση.


Τοποθεσία

Η χερσόνησος του Greenwich βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, κοντά στο Canary Wharf, στο Βασιλικό Δημοτικό Διαμέρισμα του Greenwich και βρέχεται σε τρεις πλευρές από τον Τάμεση. Πρόκειται για πρώην βιομηχανική περιοχή με πλούσια ιστορία, που σήμερα μεταμορφώνεται με ταχείς ρυθμούς. Παρόλο που σήμερα είναι γνωστή ως η περιοχή του O2 Arena, πρόκειται για μια εξελισσόμενη κοινότητα με σχέδια για 15.000 νέες κατοικίες, ένα νέο κέντρο design, αλλά και ένα μεγάλο κεντρικό πάρκο.


Χαρακτηριστικά πρώτης φάσης:

Island 1 
Αριθμός φέροντων στοιχείων: 11
Αριθμός υπερυψωμένων δέντρων: 13
Ύψος εναέριου διαδρόμου: 5.5 μέτρα (χαμηλά), 9 μέτρα (ψηλά)
Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το σταθμό North Greenwich του μετρό, ενώ ως κύρια είσοδος στο Tide ορίζεται μια μεγάλη σκάλα από το Peninsula Plaza, αλλά και ένας ανελκυστήρας για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το Island 1 
περιλαμβάνει ένα μεγάλο αμφιθέατρο με θέα στο Peninsula Plaza και στο O2 Arena. Δύο φέροντα sub-islands στοιβάζονται για να δημιουργήσουν έναν πολυεπίπεδο, υπερυψωμένο δημόσιο χώρο.

The Tide Prism 
Ύψος: 14 μέτρα
Σχεδιασμένο αποκλειστικά από το γραεφείο Neiheiser Argyros, στο Prism εφαρμόζεται ένα διάτρητο μεταλλικό περίβλημα, που με γλυπτική διάθεση τυλίγεται γύρω από έναν υπόγειο αεραγωγό του μετρό, για να αποκρύψει και να αποκαλύψει τις εγκαταστάσεις που περιέχονται, και τελικά δημιουργεί ένα λεπτό, δυναμικό πέπλο που αλλάζει έκφραση καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η κατασκευή περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη ψηφιακών μέσων, ένα μικρό καφέ και δημόσιες τουαλέτες.

Islands 2,3,4 
Αριθμός φέροντων στοιχείων: 10
Αριθμός υπερυψωμένων δέντρων: 13
Ύψος εναέριου διαδρόμου: 5.5 μέτρα (χαμηλά), 6 μέτρα (ψηλά)

Τα τρία "μεσαία" Islands εμπεριέχουν και προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες: το Island 2 παρουσιάζει κοιλότητες που επιτρέπουν τη δημιουργία καθισμάτων μεταξύ των επιβλητικών, δίδυμων πύργων - αεραγωγών του πολυσύχναστου υπόγειου σταθμού του μετρό. Το Island 3 διαθέτει έναν εντυπωσιακό κήπο, απομονωμένο από δέντρα σε λοφίσκους και χλόη. Οι οπτικές και οι θέες από τα καθιστικά του Island 4 προσανατολίζονται στην γειτονική πλατεία Upper Riverside Event Plaza και στον ποταμό Τάμεση.

Island 5 
Αριθμός φέροντων στοιχείων: 7
Αριθμός υπερυψωμένων δέντρων: 8
Ύψος εναέριου διαδρόμου: 5 μέτρα (ψηλά) και κατηφορίζει προς την προκυμαία

Το Island 5 βρίσκεται στην καρδιά της νέας γειτονιάς Upper Riverside, δίπλα σε μια πολύβουη πλατεία με δρώμενα και εκδηλώσεις και βαθμιαία κατεβαίνει από τον υπερυψωμένο πεζόδρομο προς την προκυμαία. Αυτό το ομοιάζον με κόμπο/θηλιά τμήμα διαφοροποιείται για να σχηματίσει πολλαπλές κινήσεις σε διαφορετικά επίπεδα. Ένας βυθισμένος κήπος και ένα καφέ με εξωτερικά καθίσματα βρίσκονται εντός αυτής της γεωμετρίας, ενώ ένα υπερυψωμένο καθιστικό σε πρόβολο φέρνει τους επισκέπτες πιο κοντά στον ποταμό του Τάμεση.

Προκυμαία
Συνδέοντας τον Σταθμό του Thames Clipper και το Jetty τα μικρά προστατευτικά στέγαστρα, σχεδιασμένα με την ίδια λογική όπως τα φέροντα στοιχεία και οι γέφυρες του κυρίως έργου, παρέχουν σημεία νερού, σταθμούς wifi, σκίαση και παγκάκια ειδικά διαμορφωμένα.



photo by Ben Luxmoore

photo by Ben Luxmoore

photo by Ben Luxmoore



Υλικά

Η παλέτα υλικών του Tide αποτελείται από βαμμένο χάλυβα, γυάλινα κιγκλιδώματα, δάπεδα σύνθετης ξυλείας, παγκάκια από μασίφ ξύλο, επενδύσεις απο συγκολλητό μέταλλο, εμφανές σκυρόδεμα, λιθοστρώσεις και βλάστηση.

Φέρων Οργανισμός και Γέφυρες

Η πρώτη φάση του Tide αποτελείται από 28 μοναδικά φέροντα στοιχεία. Αυτά συμπλέκονται για να σχηματίσουν δομές που μοιάζουν με τρίποδα και υποστηρίζουν τους υπερυψωμένους κήπους και τους πεζόδρομους, ενώ παράλληλα δημιουργούν στέγαστρα που προσφέρουν καταφύγιο, αλλά και φωτισμό που δημιουργείται από αντανάκλαση στο επίπεδο της πλατείας. Τα συστήματα φωτισμού, ηλεκτρικής διανομής, δεδομένων και του τοπίου (βλάστηση, χώμα, παροχή νερού και αποστράγγιση) ενσωματώνονται άψογα σε κάθε κατασκευαστική δομή. Τα Islands συνδέονται με προκατασκευασμένες χαλύβδινες γέφυρες που σχηματίζουν μια συνεχή διαδρομή πλάτους 2,4 μ., με ανοίγματα μέχρι και 26 μέτρα. Κάθε στήριγμα και γέφυρα αποτελείται από συγκολλημένες χαλύβδινες λάμες στον εσωτερικό σκελετό και στο εξωτερικό κέλυφος, σχηματίζοντας μια ελαφριά δομή τύπου πτέρυγας αεροσκάφους που ελαχιστοποιεί την επίπτωση και τα φορτία στις εγκαταστάσεις του σταθμού μετρό του Λονδίνου, που βρίσκονται ακριβώς από κάτω. Οι ειδικές κατασκευές παράχθηκαν από την εταιρεία Cimolai στην Ιταλία, μεταφέρθηκαν απευθείας από το εργοστάσιο στο εργοτάξιο μέσω του Τάμεση και βιδώθηκαν σε λίγες ημέρες. Ο σχεδιασμός των δομικών αυτών στοιχείων ήταν μια ιδιαίτερη συνεργασία μεταξύ των αρχιτεκτόνων και των στατικών, με την εταιρεία ΑΚΤΙΙ να χρησιμοποιεί ειδικό παραμετρικό λογισμικό για μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των υλικών και ελαχιστοποίηση της πολυπλοκότητας της κατασκευής. Το αποτέλεσμα είναι μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική και κατασκευαστική έκφραση χωρίς περιττή επένδυση. 


photo by Luke Hayes

photo by Luke Hayes


Τοπίο

Οι φυτεύσεις κατά την πρώτη φάση του Tide προσαρμόζονται στο τοπίο της περιοχής. Η στρατηγική των φυτεύσεων έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να επιτρέπει τη δημιουργία μικρο-κλιμάτων που λαμβάνουν υπόψη τις εκάστοτε συνθήκες του ανέμου. Η πρώτη ολοκληρωμένη φάση του έργου περιλαμβάνει σύνολα από φυσική σημύδα και πεύκο, τόσο στο έδαφος όσο και στο υπερυψωμένο επίπεδο. Οι φυτείες δέντρων κατά μήκος της προκυμαίας αποτελούνται κυρίως από αυτόχθονα δέντρα, όπως του γένους Άλνους, ιτιές, αλλά και λεύκες. Μικρές εκτάσεις από ποώδη φυτά, εποχιακούς βολβούς και καλλωπιστικά χόρτα ενισχύουν την ατμόσφαιρα του Tide προσδίδοντάς της επιπλέον χρώμα και υφές.

Γραμμές του Tide

Ένα ριγωτό μοτίβο σηματοδοτεί τη διαδρομή του Tide, τονίζοντας το ρυθμό της κίνησης μεταξύ προορισμών πολιτισμού και κοινωνικών σχέσεων ως εργαλείο προσανατολισμού και αναζήτησης της διαδρομής. Το συνεχές μοτίβο αποδίδεται με ένα λεπτό στρώμα εποξειδικής ρητίνης για τα ανυψωμένα τμήματα, ενώ για την πλακόστρωση στην επιφάνεια του εδάφους χρησιμοποιούνται πέτρες πορτογαλικού στυλ, από άσφαλτο και γρανίτη. 



Island 3 Details

Elevation


Kit of parts 1



Kit of parts 2 


Πελάτης: Knight Dragon 

Ομάδα Σχεδιασμού και Κατασκευής  

Αρχιτέκτονες: Diller Scofidio + Renfro (Lead) σε συνεργασία με Neiheiser Argyros 
Diller Scofidio + Renfro: Ben Gilmartin (Partner-in-Charge), Elizabeth Diller, Charles Renfro, Ricardo Scofidio, Anthony Saby, Bryce Suite, Ning Hiransaroj, Alex Knezo, John Newman, Swarnabh Ghosh, Erioseto Hendranata
Neiheiser Argyros: Ryan Neiheiser (Partner-in-Charge), Xristina Argyros, Giorgio Piscitelli, Eleni Vagianou, Danae Haratsis, Nikolas von Schwabe, Athina Zafeiropoulou, Catarina de Almeida Brito, Thalia Chrousos, Chris Yuan, Kevin Larson

Αρχιτέκτονες Τοπίου: Gross. Max. 
Στατική μελέτη: (Υπερυψωμένο Επίπεδο): AKT II Structural Engineers, (Επίπεδο Εδάφους): Arup  
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: AECOM 
Σύμβουλος Προσβασιμότητας: David Bonnett Associates Cost Consultant: Gardiner and Theobold 
Σύμβουλος Άδειας: NLP Planners 
Μελέτη Ασφάλειας και Υγείας: Stace Transportation and Access Consultants: WSP 
Κατασκευή Χάλύβδινων Τμημάτων: Cimolai 
Κατασκευή Στεγάστρων και Καθιστικών: Urban Street Design Contractor 
Εργολάβος:  (Επίπεδο Εδάφους): Maylim,  (Υπερυψωμένο Επίπεδο): Mace



project: The Tide  
Architects: Diller Scofidio + Renfro (Lead), in collaboration with Neiheiser Argyros

Project Description 

The Tide will be a 5-kilometre network of public spaces and gardens embedded into the daily rhythms of Greenwich Peninsula. Both an elevated and at-grade walkway, with programming split across both levels, The Tide activates spaces above and below to provide a layered network of recreation, culture, and wellness. The Tide will stitch together diverse ecosystems, emerging neighbourhoods, and distinct cultural institutions, connecting north to south, east to west, centre to periphery, and city to river. The Tide is both fast and slow. It is simultaneously a running track, a walking promenade, a series of quiet gardens, and a network of social and cultural hubs.  
The Tide is conceived of as a series of elevated, landscaped islands where the public is invited to slow down, linger, and overlook the life of the Peninsula. Each island is distinct, defined by unique trees and planting, and by their surrounding views and sounds. These elevated gardens are designed as clusters of structural supports that create elevated planter beds, containing soil and channelling both gravity loads and water down to the ground. The sculptural structure supporting The Tide gardens above also frames and shelters the path below, creating arched pavilions that mark thresholds and passages at the ground level public realm.  
Opened on July 5, 2019, the first phase of the project is 1 kilometre long, and features a linear public walkway, elevated gardens, pocket cafes, and an architectural promontory overlooking the Thames River. 

Location 

Greenwich Peninsula is located in south-east London near Canary Wharf, within the Royal Borough of Greenwich, and is bound on three sides by a loop of the Thames River. A former industrial site with a rich history, it is an area quickly transforming. Although known mostly as the site of the O2 Arena today, it is an evolving community with plans for 15,000 new homes, a design district, and a large central park.  
Client: Knight Dragon 
Arhcitects: Diller Scofidio + Renfro (Lead), in collaboration with Neiheiser Argyros


Phase 1 Features

-Island 1 
Number of Structural Supports: 11 
Number of Elevated Trees: 13 
Platform Height:  
5.5 metres (lower), 
9 metres (upper)
Located with convenient access to the North Greenwich Tube station, the main entry to the Tide features a generous stair from Peninsula Plaza and elevator for disabled access.  Island 1 contains a large amphitheatre space overlooking Peninsula Plaza and the O2 Arena. Two structural sub-islands are stacked to create a multi-level elevated public space.  

- The Tide Prism 
Ύψος: 14 μέτρα
Σχεδιασμένο από το γραεφείο Neiheiser Argyros, στο Prism εφαρμόζεται ένα διάτρητο μεταλλικό περίβλημα, που με γλυπτική διάθεση τυλίγεται γύρω από έναν υπόγειο αεραγωγό του μετρό, για να αποκρύψει και να αποκαλύψει τις εγκαταστάσεις που περιέχονται, και τελικά δημιουργεί ένα λεπτό, δυναμικό πέπλο που αλλάζει έκφραση καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η κατασκευή περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη ψηφιακών μέσων, ένα μικρό καφέ και δημόσιες τουαλέτες.
Designed by Neiheiser Argyros, the Prism utilizes a perforated metal sculptural enclosure wrapped around a London Underground Vent Shaft to obscure and reveal the infrastructure contained within, creating a subtly dynamic veil that changes expression throughout the day. The pavilion contains a large digital media screen, a small cafe, and public restrooms.  

- Islands 2, 3, 4 
Number of Structural Supports: 10 
Number of Elevated Trees: 13 
Platform Height:  
5.5 metres - 6 metres

The three “middle” islands contain distinct experiences: Island 2 features an errant structural support that creates seating between the dramatic twin ventilation towers of the bustling Tube trains. Island 3 features an immersive garden, secluded by mounded trees and grasses. Views from Island 4’s seating are oriented towards the adjacent Upper Riverside Event Plaza and Thames River beyond.

- Island 5 
Number of Structural Supports: 7 
Number of Elevated Trees: 8 
Platform Height:  
5 meters at promontory, descends to waterfront  
Located at the heart of the new Upper Riverside neighbourhood adjacent to a planned event plaza, Island 5 gradually descends from the elevated walkway to the waterfront. This knot-like segment diverges to form multiple trajectories at varying elevations. A sunken garden and café with outdoor seating are nestled within the knot, while a cantilevered promontory brings visitors closer to the Thames River.  

- Waterfront
Linking the Thames Clipper Station and The Jetty, small sheltering canopies in the same steel vernacular as the structural supports and bridges provide water points, wifi charging stations, shade, and custom contoured benches.


Materials 

The Tide’s material palette is comprised of a painted steel structure, glass balustrade, composite rice husk decking, hardwood benches, bonded metal trim, exposed concrete, stone pavers, and vegetation.  

Structural Supports and Bridges

The Tide’s first phase is comprised of 28 unique structural supports. They cluster together to form tripod-like structures that support the elevated gardens and walkways above while creating canopies for shelter and reflected illumination at the plaza level. Systems for lighting, electrical distribution, data, and landscape (vegetation, soil, water supply and drainage) are integrated seamlessly into each structural support. The islands are connected by prefabricated steel bridges forming a continuous 2.4m wide path with spans up to 26 meters. Every support and bridge is composed of welded plate steel inner ribs and outer skins forming an aircraft wing-like structure that is lightweight and minimizes impact to the London Underground station box directly below. The custom structures were fabricated by Cimolai in Italy, shipped directly from shop to site via the Thames River, and bolted together in days. The design of the structural elements was a special architectural and structural collaboration with AKTII using parametric software to maximize material efficiency and minimize fabrication complexity. The result is an integrated architectural and structural expression without superfluous cladding. 

Landscape  

The plantings along the first phase of The Tide adapts to the landscape of the local context that it passes through. The overall framework of tree planting has been optimized to create comfortable micro-climates that take wind studies into account. Phase I features clustered plantings of native birch and pine at both the ground and elevated level. Tree plantings along the waterfront consist predominantly of native waterside trees such as Alnus, Salix, and Poplar. Sweeps of groundcover, herbaceous plants, seasonal bulbs, and ornamental grasses enhance the Tide’s atmosphere with additional colour and texture.  

Tide Lines

A striped pattern marks the path of The Tide, emphasizing the tempo of movement between cultural and social destinations as an orientation and wayfinding tool. The continuous pattern is rendered in a thin layer of epoxy for elevated portions, while asphalt and granite Portuguese paving stones is used for the ground level.  

Design and Construction Team  

Designers: Diller Scofidio + Renfro (Lead) in collaboration with Neiheiser Argyros

Diller Scofidio + Renfro: Ben Gilmartin (Partner-in-Charge), Elizabeth Diller, Charles Renfro, Ricardo Scofidio, Anthony Saby, Bryce Suite, Ning Hiransaroj, Alex Knezo, John Newman, Swarnabh Ghosh, Erioseto Hendranata

Neiheiser Argyros: Ryan Neiheiser (Partner-in-Charge), Xristina Argyros, Giorgio Piscitelli, Eleni Vagianou, Danae Haratsis, Nikolas von Schwabe, Athina Zafeiropoulou, Catarina de Almeida Brito, Thalia Chrousos, Chris Yuan, Kevin Larson

Landscape Designers: Gross. Max. 
Structural Engineers (Elevated Portion): AKT II Structural Engineers (Ground Level Portion): Arup  MEP, Lighting: AECOM 
Accessibility Consultant: David Bonnett Associates Cost Consultant: Gardiner and Theobold 
Planning Consultant: NLP Planners 
Principal Designer for Risk, Health and Safety: Stace Transportation and Access Consultants: WSP 
Steel Fabricator: Cimolai 
Canopy and Seating Fabricator: Urban Street Design Contractor 
Contractor (Ground Level Portion): Maylim (Elevated Portion): Mace