Δ017.19 Χιονοδρομικό κέντρο στην Κύπρο

Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: Χιονοδρομικό κέντρο στην Κύπρο                
Φοιτήτρια: Στεφανία Γεωργίου
Επιβλέπων Καθηγητής: Πάνος Παρθένιος
Πανεπιστήμιο: Πολυτεχνείο Κρήτης
           

                  
         
Η διπλωματική μου εργασία έχει θέμα την δημιουργία ενός σύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τροόδους.

1. ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΑΝΑΥΣΗΣ:

Το ορεινό σύμπλεγμα του Τροόδους, είναι η ψηλότερη οροσειρά της Κύπρου με την κορυφή του (Χιονίστρα) να φτάνει τα 1952 μέτρα. Η ονομασία του προέρχεται από την συναντηση τριών δρόμων (τρεις οδοί - Τρόοδος) που συνδέουν το βουνό με τη Λευκωσία, την Λεμεσό και τον Πρόδρομο (το ορεινότερο χωριό της Κύπρου).
Ο ορεινός όγκος του Τροόδους καταλαμβάνει το κεντρικό και νοτιοδυτικό μέρος του νησιού, με κορυφογραμμή που εκτείνεται σε κατεύθυνση από τα δυτικά-βορειοδυτικά προς τα ανατολικά-νοτιοανατολικά. Η έκτασή του καλύπτει το 1/3 του νησιού, ενώ αποτελεί το κυρίαρχο μορφολογικό και γεωλογικό γνώρισμα της Κύπρου. Η οροσειρά του Τροόδους φιλοξενεί μεγάλες δασικές εκτάσεις και πλούσια χλωρίδα με σημαντικό αριθμό ενδημικών φυτών. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της βλάστησης είναι οι εκτεταμένες συστάδες της τραχείας πεύκης (Pinus brutia).

Το Τρόοδος, όπως και ολόκληρη η Κύπρος, χαρακτηρίζονται από κλίμα μεσογειακό με ξηρά και θερμά καλοκαίρια και ψυχρούς και υγρούς χειμώνες. Οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 22 °C τον Ιούλιο και γύρω στους -8 °C τον Ιανουάριο.
               
Χάρη στο κλίμα, το φυσικό περιβάλλον, την ποικιλότητα του τοπίου και την πολιτιστική του κληρονομιά, το Τρόοδος προσφέρει πολυάριθμες ευκαιρίες άθλησης, αναψυχής και τουρισμού. Μέσα στα κρατικά δάση της Κύπρου υπάρχουν 52 σηματοδοτημένα μονοπάτια μελέτης της φύσης με συνολικό μήκος 232,5 χιλιόμετρα. Επίσης, κατά τους χειμερινούς μήνες στην περιοχή της Χιονίστρας λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο με πίστες αλπικού σκι.




2. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ:

·         ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΚΙ

Πρώτο μέλημα για την δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου ήταν η επιλογή της περιοχής με βάση κάποια σημαντικά κριτήρια για την καλύτερη χωροθέτηση και λειτουργία του. Αρχικά αποφεύχθηκε η επιλογή νότιας πλαγιάς, όπου ο ήλιος είναι πιο έντονος και θα εμποδίζει την όραση των σκιέρ αλλά και τα χιόνια θα λιώνουν πιο νωρίς.  Οι επιφάνειες των πιστών του σκι θα ακολουθούν τα υπάρχοντα περιγράμματα του φυσικού δάσους.  Σε δάση από σκληρό ξύλο και κωνοφόρα δέντρα (όπως του Τροόδους) ενδείκνυται η δημιουργία διαδρομές αντοχής, δηλαδή μεγαλύτερου μήκους διαδρομές.  Το ελάχιστο πλάτος μιας διαδρομής  σκι πρέπει να είναι 1,50μ - 2,00μ πλάτος, αλλά και να αφήνεται διάδρομος  0,50μ δεξιά και αριστερά, για την ασφάλεια των σκιέρ.  Το ύψος του χιονιού πρέπει να είναι τουλάχιστον 15cm έτσι ώστε να μην προκαλέσει ζημιά στον εξοπλισμό. Στις απότομες κλίσεις το πλάτος της διαδρομής πρέπει να είναι μεγαλύτερο, έτσι ώστε η προσπέραση των σκιέρ να είναι πιο εύκολη, αλλά και για να επιτρέψει στους σκιέρ να χρησιμοποιούν αμφίδρομη πορεία. Δημιουργούνται μακριές και απαλές καμπύλες στις διαδρομές, αλλά σε απότομες στροφές σε σημεία που δεν μπορεί να αποφευχθεί, η ακτίνα της στροφής πρέπει να είναι τουλάχιστον R=30m και πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικά σήματα πριν από τις στροφές αυτές. Οι διαδρομές φυσικού χιονιού είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένες έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και το καλοκαίρι για ποδηλασία, αλλά πριν από την χρήση σαν διαδρομές σκι πρέπει να καθαρίζονται και να εξομαλύνονται.

Συνοψίζοντας, για την δημιουργία των πιστών σκι ακολουθήθηκαν δύο πολιτικές:  
1. Διαδρομές  φυσικού χιονιού (λειτουργούν μόνο την περίοδο όπου είναι χιονισμένα και το καλοκαίρι σαν διαδρομές ποδηλασίας) και 
2. Διαδρομές  τεχνητού χιονιού (λειτουργούν όλο το χρόνο έτσι ώστε να παρατείνουν την λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου).

·         ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

Στα κτίρια χρησιμοποιήθηκαν τετράγωνοι όγκοι σε κάτοψη και όψη έτσι ώστε η μορφή να είναι όσο πιο ήσυχη, χωρίς να επηρεάζει την ηρεμία του τοπίου. Η σύνδεση με την φύση ενισχύεται με την διαφάνεια και την διαμπερότητα των όγκων. Στα καταλύματα χρησιμοποιήθηκε το ορθογώνιο σχήμα σε επανάληψη, με διαφορετική γωνία θέασης έτσι ώστε να ενισχύσει την ιδιωτικότητα. Για προστασία του τοπίου και της φύσης τα καταλύματα τοποθετούνται ανάμεσα στα δέντρα και πιο ψηλά από την στάθμη του εδάφους, χρησιμοποιείται δηλαδή η τεχνική του δεντρόσπιτου.




3-4. ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ - ΜΑΣΤΕΡΠΛΑΝ

Το χειμώνα το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί ενιαία αφού όλος ο όγκος του βουνού καλύπτεται με χιόνι. Οι διαδρομές τεχνητού χιονιού τον χειμώνα αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με τις διαδρομές φυσικού χιονιού. Οι σκιέρ παίρνουν το τελεφερίκ από την μεγάλη πίστα τεχνητού χιονιού φτάνει στην κορυφή και στις δυο αυτές διαδρομές υπάρχουν διακλαδώσεις που οδηγούν στις διαδρομές φυσικού χιονιού. Αντίστοιχα υπάρχουν διακλαδώσεις οι οποίες οδηγούν ξανά πίσω στις διαδρομές τεχνητού χιονιού.

Για την εξυπηρέτηση και το ανέβασμα των σκιέρ στην αρχή των πιστών σχεδιάστηκαν 4 τελεφερίκ (καρεκλάκια), τα οποία :
·         Τελεφερίκ Α1: 425μ μήκος, 35μ ύψος
·         Τελεφερίκ Α2: 215μ μήκος, 55μ ύψος
·         Τελεφερίκ Β: 946μ μήκος, 107μ ύψος
·         Τελεφερίκ Γ: 780μ μήκος, 145μ ύψος 

Το χιονοδρομικό απευθύνεται περίπου σε 500 άτομα ταυτόχρονη χρήση οπότε και ο χώρος στάθμευσης είναι περίπου 200 θέσεων. Λόγω της ανηφορικής κλίσης του εδάφους καθώς φτάνουμε στο χιονοδρομικό το παρκινγκ τοποθετήθηκε μετά το κτίριο για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση.

Η συνθετική λογική όπως προαναφέρθηκε ήταν οι τετράγωνοι απλοί όγκοι με διαφάνεια. Στο συγκρότημα κρατήθηκε ως βασικός δημόσιος άξονας αλλά και άξονας κίνησης η λωρίδα αυτή που σε μεταφέρει από τον δρόμο στην πίστα του χιονοδρομικού αλλά και στο ξενοδοχείο, τα καταλύματα και το σπα.





5. ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ

Στον κτίριο του χιονοδρομικού αριστερά βρίσκουμε τον χώρο των εκδοτηρίων των εισιτηρίων και πίσω το κατάστημα-χώρο ενοικίασης του εξοπλισμού. Υπάρχει επίσης και ένας χώρος φύλαξης προσωπικών αντικειμένων των επισκεπτών όπως και ο χώρος προσωπικού, χώροι υγιεινής . Στο δεξί τμήμα από το «διάδρομο» είναι ο χώρος της καφετέριας ο οποίος επεκτείνεται και εξωτερικά ένα μικρό κομμάτι. Στη συνέχεια είναι οι κουζίνα και ξανά χώροι υγιεινής, και τέλος το εστιατόριο και ξανά χώρος για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις/αποθήκες κλπ.

Στον όροφο κυρίως βρίσκουμε χώρους όπου υπάρχουν κάποια τραπεζάκια μικρά σαλονάκια για να μπορεί ο επισκέπτης να έχει θέα το βουνό και την πίστα.
Στην συνέχεια έχουμε τις κατόψεις του κτιρίου που βρίσκουμε στην κορυφή του μεγάλου τελεφερίκ της τεχνητής διαδρομής, όπου κάτω είναι ο σταθμός τελεφερίκ μαζί με χώρος υγιεινής και πάνω ένα μικρό καφέ. Το επόμενο κτίριο το βρίσκουμε στην ανταπόκριση στην ψηλότερη κορυφή του τρίτου τελεφερίκ όπου υπάρχει ακόμα ένα μικρό καφέ με ξαπλώστρες για να απολαμβάνει καλύτερα την θέα ο επισκέπτης αφού είναι και ψηλότερα από όλα τα υπόλοιπα επίπεδα.



6-7. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Τα κτίρια ως επί το πλείστον είναι σιδερένια κατασκευή. Για να καλυφθεί το μήκος των 65 μέτρων χρησιμοποιήθηκαν 7 πλαίσια όπως φαίνονται στην τομή και ενώθηκαν με σιδερένιες πάλι δοκούς και η βάση είναι μια πλάκα σκυροδέματος που στην ουσία παίρνει τον ρόλο της θεμελίωσης. Η κατασκευαστική δομή του τεχνητού χιονιού είναι ίνες πλαστικού όπου είναι ειδικά φτιαγμένες που να προσομοιώνουν την αίσθηση που δίνει το πραγματικό χιόνι πάνω σε συμπιεσμένο χαλίκι και από κάτω υδραυλικές εγκαταστάσεις για να φεύγει το νερό όταν ξεκινούν τα χιόνια να λιώνουν.