Δ063.19 | Πλωτές δομές για μια πειραματική κοινότητα_Σημείο συνάντησης: Λίμνη Chereskaye


Διπλωματική εργασία: Πλωτές δομές για μια πειραματική κοινότητα_Σημείο συνάντησης: Λίμνη Chereskaye
Επιμέλεια: Δρόσου Ευαγγελία, Δεπάστα Λήδα, Καρασαρίνη Κωνσταντίνα 
Επιβλέποντες καθηγητές: Σταύρος Σταυρίδης, Κώστας Καραδήμας 
Σχολή: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών,ΕΜΠ




Βρεθήκαμε στην λίμνη Chereskaye τον Μάιο του 2018. Εγκατασταθήκαμε στο χωριό Chereya που βρίσκεται δίπλα της. Η Chereya βρίσκεται δυο ώρες μακρυά από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας και βρίσκεται ανάμεσα στα αμέτρητα μικρά χωριά της χώρας που ερημώνουν. Το χωριό ξεχωρίζει, όχι μόνο για την λίμνη και το μοναδικό τοπίο της αλλά και για τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Από τη μία ντόπιοι κάτοικοι οι οποίοι βιώνουν τον τόπο αυτό πάνω από 50 χρόνια, ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης και την ξυλουργία και από την άλλη νεότεροι οι οποίοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους και να δραστηριοποιηθούν ή άλλοι οι οποίοι επισκέπτονται το χωριό ως τόπο παραθερισμού.




Η ομάδα ακτιβιστών που έχει εγκατασταθεί πρόσφατα στην περιοχή διοργανώνει κάθε καλοκαίρι, μαζί με τους ντόπιους, ένα φεστιβάλ στην ιστορική εκκλησία της χερσονήσου της λίμνης, με σκοπό την αναβίωση της παράδοσης και την εγκαθίδρυση της πολιτισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο η επαφή με φοιτητές της αρχιτεκτονικής έφερε μια συνεργασία που στόχευε αφενός στην διοργάνωση workshop, προκειμένου να δημιουργηθούν ελαφριές κατασκευές που θα εξυπηρετούσαν το φεστιβάλ, αφετέρου η επαφή των μόνιμων κατοίκων με τους νέους της πρωτεύουσας Minsk και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η συμμετοχή στο workshop μας έκανε και εμάς μέρος αυτής της προσπάθειας.




Η εμπειρία μας, η επαφή με τον τόπο και τους ανθρώπους μας γέμισαν συναισθήματα, που γέννησαν ιδέες. Η παρούσα διπλωματική εργασία είναι μια πρόταση πλωτής κοινότητας στην λίμνη  Chereskaye, η οποία συνομιλεί με την ιδιαίτερη κοινότητα της Chereya σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης της λίμνης και επαφής με τους κατοίκους.




Η πειραματική κοινότητα λειτουργεί περιοδικά, κατά το εαρινό εξάμηνο, όταν ο καιρός είναι ζεστός και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τον τόπο και τους κατοίκους του μέσω δημιουργικών διαδικασιών και δραστηριοτήτων. Η μεταβλητότητα που προσφέρουν οι πλωτές δομές αφήνουν ένα περιοδικό αποτύπωμα στη λίμνη και φέρνουν ταυτόχρονα τους προσωρινούς ‘‘κατοίκους’’ σε επαφή με το στοιχείο του νερού.




Στην αφετηρία, σε πρώην βιομηχανικά κελύφη που επαναχρησιμοποιούνται ως χώροι αποθήκευσης τοποθετούνται οι  τριγωνικές βάσεις έως ότου χρησιμοποιηθούν. Η τριγωνική βάση προσφέρεται έτοιμη στον κάθε επισκέπτη. Η μεταφορά στα προτεινόμενα σημεία στη λίμνη γίνεται με τη βοήθεια ντόπιων κατοίκων. Μόλις η βάση φτάσει σε ένα από τα προτεινόμενα σημεία σταθεροποιείται και ο επισκέπτης προμηθεύεται τα απαραίτητα στοιχεία εξοπλισμού που θα χρειαστεί. Υποστηρικτικές υποδομές ελαφριών κατασκευών λειτουργούν ως χώροι αποθήκευσης των στοιχείων αυτών και περιλαμβάνουν στοιχειώδεις υποδομές κουζίνας και υγρών χώρων.




Η κάθε μονάδα, σε σχήμα ισοπλεύρου τριγώνου επιτρέπει συνδυασμούς που γεννούν γραμμικές συνθέσεις και κλειστά σχήματα 6 – γώνων, επιτρέποντας τη δημιουργία περισσότερο και λιγότερο κοινόχρηστων χώρων (χώρο ύπνου, μικρό θέατρο), χώρων στάσης και κίνησης.  Χρησιμοποιείται από ένα ή δύο άτομα και συγκροτείται από στοιχεία ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να παράξει ‘‘έπιπλα’’ που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες, όπως το να κοιμηθείς, το να καθίσεις κτλ. Η τριγωνική βάση επιλύεται με έναν ορθοκανονικό κάναβο επιτρέποντας τη δημιουργία κατάλληλου χώρου στον άξονα των z. Τα στοιχεία συναρμολόγησης προωθούν μια λογική DIY η οποία στην περίπτωση της πρότασής μας ενθαρρύνει τη συνεργασία μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας μεταξύ επισκέπτη και ντόπιου, καλώντας τους να φανταστούν και να παράξουν το χώρο τους.